Varukorg

Hur man väljer smycken baserat på sin hudton: Din guide

Är du bjuden till ett speciellt evenemang och är inte säker på vilka smycken du ska ha på dig? Eller kanske du bara älskar att pryda dig på vardagar också, men vet inte vad du ska välja?

Det finns flera saker att tänka på när du väljer ditt perfekta smycke, men det är särskilt en sak som du kanske har underskattat. Det gäller smycken som bäst passar din hudton. Smycken är tillbehör som bärs direkt på huden, och därför har de makten att lyfta fram din naturliga skönhet, lite som smink.

Kontrasten mellan olika metaller och stenar mot huden kan belysa din hudton, betona din ögonfärg och komplettera din hårfärg. Och eftersom vi alla är olika och går in i denna värld med ett oändligt antal toner och nyanser – en mycket vacker sak – är det viktigt att överväga om smycken du gillar gör något för din hudton.

Här hittar du en detaljerad steg-för-steg-guide som hjälper dig att välja rätt smycken, oavsett var du befinner dig på skalan. Då kommer din smyckeskrin alltid att fyllas med föremål som du verkligen älskar och känner för att bära om och om igen!

Hitta din hudton

Det första du behöver veta är att hudton inte är densamma som hudfärg. Din hudton (överton) är den färg du föddes med. Det kan påverkas av miljön eftersom det är hudens ytskikt. Precis som när vi blir solbrända på sommaren.

Din hudton (underton) ändras däremot aldrig, i grunden förblir den alltid densamma. Varför? Eftersom det är relaterat till din etnicitet, biologisk sammansättning och din genetik, samt pigmentering och mängden melanin du har. Din hudton faller i en av dessa tre breda kategorier; kallt, varmt eller neutralt.

Och det finns i princip två metoder som kan hjälpa dig att reda på din personliga hudton:

a. Det enklaste sättet är att titta på venernas färg på insidan av armen medan du står i ett naturligt ljus. Om de ser grönaktiga ut betyder det att du har en varm hudton. Om de är antingen blå eller lila, har du förmodligen en kall ton. Och om du inte riktigt kan avgöra om de är den ena eller den andra, har du förmodligen en neutral hudton. b. En annan metod är att undersöka hur din hud reagerar på solen. Om du mycket lätt blir solbränd utan att din hud skållas, har du förmodligen en varm hudton. Om din hud istället blir röd och skållad när den utsätts för solen, har du en kall hudton. Om det varierar har du en neutral ton.

Välj metallfärg

Nu när du vet vilken hudton du har blir det mycket lättare att hitta de smycken som passar dig bäst! Om du har en … Kall hudton: Välj lätta metaller som silver, platina och vitt guld.
Varm hudton: Guld, rosaguld, koppar och mässing är dina bästa val. Neutral hudton: Du kan använda allt! Du har det bästa från två världar.

VÄLJ FÄRGEN PÅ DINA ÄDELSTENAR

Ibland fokuserar smyckena på stenarna. Därför kanske du också vill veta vilka stenar som passar din hudton. Om du har en … Kall hudton: Ljusa färger ser fantastiska ut eftersom de ger mer ljusstyrka. När det gäller ädelstenar bör du överväga pärlor, blå safir, ametist, akvamarin, rubin, smaragd, opal, tanzanit och zirkon.

Varm hudton: Jordfärger som rött, gult, orange, brunt, persika, grönt och turkos kommer du aldrig att gå fel med om du har den hudtonen. Ädelstenar som Alexandrite, Morganite, Peridot, Mandarin Granat, Citrin och Yellow Diamonds är alltid ett klädesval.

VÄLJ SMYCKEN DU ÄLSKAR

Även om det är viktigt att känna till hudtonen och veta vilka metaller och ädelstenar som bäst kompletterar den, glöm aldrig hela tanken på att bära smycken: Att du känner dig vacker och speciell, en homage till en speciell händelse i livet eller bara vill ha för att uttrycka din egen stil.

Oavsett orsaken ska smyckena vara meningsfulla för dig eller för den person du ger den som gåva till.